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TYRONE C. FAHNER

ATTORNEY GENERAL
' STATE OF ILLINOIS
. SPRINGFIELD

October 12, 1982

FILE NO. 82-034 - \

. COMPENSATION:

Procedure for Payment of ; :
Annual Lump Sum Payments NN
to County Clerks and Chief Clerks Y
of County Board of Election
Commissioners

J. Phil G11bert

Chairman

State Board of Elections
1020 South Spring Stre t
P. 0. Box 4187
Springfield, Illinoi
Dear Mr. Gilbert:

| hich you inquire concerning

ive July 1, 1982, which provides that
-$3,/500 shall be paid to county clerks or
oards of election commissioners for the

additional duties required of such officers by the consoli-

dation of elections law. You ask the following questions:
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, 1. When is the annual lump sum payment referred
to in Public Act 82-691 (Ill. Rev. Stat. 1981, ch. 53,
par. 37a) required to be made?

2. To whom should the State Board of Elections
distribute the annual lump sum payment since more than
one person may serve as county clerk or chief clerk of
the county board of election commissioners during the
fiscal year?

3. Does the State Board of Elections have any
obligation to withhold for income tax or make any
other deductions with respect to the annual lump sum
payments to be distributed?

In response to your first question, it is my opinion
that Public Act 82-691 (Ill. Rev. Stat. 1981, ch. 53, par. 37a)
requires that one annual lump sum péyment be made at the con-
clusion of the State fiscal year, ekcept in situations such as
that specified in your second question. |

.“Public Act 82-691, effective July 1, 1982, amended
section 1 of "AN ACT in relation to-the compensation of
sheriffs, coroners, etc." (Ill. Rev. Stat. 1981} ch. 53, par.

37a) by adding the following paragraph:

" _ * % %

In addition to but separate and apart from the
compensation provided for above, the county clerk of
each county that does not have a county board of
election commissioners and the chief clerk of each
county board of election commissioners shall receive
an award of $3,500 per annum for the additional dutie
required of such officer by the consolidation of '
elections law. The total amount required for such
awards each year shall be appropriated by the General
Assembly to the State Board of Elections which shall
distribute the awards in annual lump sum payments to
the several county clerks and chief election clerks.

®* % X n
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The above language requires the State Board of Elections to
make annual lump sum payments of $3,500 to county clerks and
chief clerks of county boards of election commissioners in
counties of less than 1,000,000 inhabitants for the additional
duties required of them by the consolidation of elections law.
Because the time of payment is not specified in the statute, it
is necessary to apply common law principles to détermine when
such payment may properly be made.

At common law, the right to emoluments of public
position had no legal existence except as arising out of
rendition of services for which such emoluments were compensa-,

tory. (Township of Springfield v. Pederseq (S.Ct. N.J. 1977),

372 A.2d 286, 288.) 1In Hull v. City of Cleveland (C.A. Ohio"

1946), 70 N.E. 2d 137, an action was brought by a municipal
judge to recover deductions made in his salary during a year of .
financial stringency. In denying the judge's claim, the court

said at pages 138-139:

n * %X %

This Court will reiterate here that a public
office is a public trust to which the compensation
attaches but as an incident to the office tending to
promote the better performance of duty in the interest
of the public, and that no vested right to the office
or the emoluments thereof exists in the officer. That
legal title to the emoluments or the right thereto
accrues only after service rendered.

®* % X "

Similarly, in In re State Treasury (D.C. Pa. 1906), 16 P. Dist.
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437, the court held that legislators were not entitled to com-
pensation until after performance of services. The court
stated at pages 438-439:

" * % %

* % % Fven if there were the element of a
contractual nature - which there is not - it must be
observed, under the law of contracts, that a contract
for the performance of services to be rendered in
futuro is of an executory nature on both sides, and
one of the parties to the contract cannot be called
upon to perform his part by making payment while the
party of the other part has still to perform his side -
of the contract. '

* % x "

Thefefore, it is clear, as a matter of law, that the
compensétion of a public officer is not payable in advance, but
onlybafter services for which payment is made have been ren-
dered. Public Act 82-691 (Il1. Rev; Stat. 1981, ch. 53, par.
37a) states specifically that the $3,500 lump sum payment is
for the additional duties required of the officers in question
under the consolidation of_elections law. Those duties do not
términate with any one election but continue throughout the
- fiscal year. Therefore, itvcannot be concluded that the ad-
ditional duties for which payment is to be made would be fully
performed at any point prior to the end of the State fiscal
year; and it is my opinion that the payments in quéstion cannot
be made until the conclusion of such fiscal year.

In your second question, you inquire to whom the State
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Board of Elections should distribute the annual lump sum pay-
ment if more than one person serves as county clerk or chief
clerk of the county board of election commissioners during the
fiscal year. Where the duties of a public officer entitled to
an annual salary continue through the entire year, the salary

accrues and becomes payable only for the space of time during

which the duties are performed. (In re Lawrence (1853), 1 Ohio
St. 431.) As noted above, the lump sum payments made are to
cover duties performed by the officers in question throughout
the fiscal year, and therefore, an unjust result would obtain
were the entire payment to be made to an officer who only
served for a portion of the period for which payment is to be
made. It is a well-settled rule of statutory construction that
the General Assembly will be presumed not to have intended

absurd or unjust consequences in its enactments. Halberstadt

v. Harris Trust and Savings Bank (1973), 55 I11. 2d 121, 128.

Public Act 82-691 (Il11. Rev. Stat. 1981, ch. 53, par.
37a) directs an annual payment of $3,500 for the additional
duties required of a county clerk or chief clerk of a county
board of election commissioners as a result of the consolida-
tion of elections law. A fair and just construction of the Act
requires that, if more than one person serves as county clerk

or chief clerk of the county board of election commissioners

during the State fiscal year, the $3,500 payment be prorated,
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based upon time of service, among the persons holding the
office during such year. Because a person leaving office prior
to the end of the fiscal year will have completed his duties,
he will, under the‘principles enunciated in my response to ydur
first question, be entitled to receive his pro rata share of
the $3,500 payment at the time he leaves office. |

In your third question, you ask whether the State
Board of Elections has any obligation to withhold for income
tax or make any other deductions with respect to the $3,500
payments to be distributed. For the reasons hereinafter
stated, it is my opinion that the State Board of Elections has
an 6bligation to withhold for State and Federal income tax,
contributions to the Illinois Municipal Retirement Fund, and
Social Security tax. |

As noted above, Public Act 82-691 (I1l. Rev. Stat.
1981, ch. 53, par. 37a) provides that the annual payment of
$3,500 is for the additional duties required of the county.
cierkAand chief clerk of the county board of election commis-
- sioners. Thus, it is cleariy taxable income subject to with-
holding of Federal and State income tax at the source of
.payment.

Subsection.3401(a) of the Internal Revenue Code of
1954 (26 U.S.C. § 3401(a)) defines 'wages' as “all remuneration

* * * for services by an employee for his employer, * * * ",
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Subsection 3402(a) of the Internal Revenue Code of 1954 (26
U.S.C. § 3402(a)) provides in pertinent part:

"Requirement of withholding. - Except as other-
wise provided in this section, every employer making
payment of wages shall deduct and withhold upon such
wages, a tax determined in accordance with tables or

computational procedures prescribed by the Secretary.
% K % N

The term ''employer", within the meaning of subsection 3402(a),
is defined in subsection 3401(d) of.the Internal Revenue Code
of 1954 (26'U.S.C. § 3401(d)), which provides in pertinent part:

"Employer. - For purposes of this chapter, the
term 'employer' means the person for whom an indi-
vidual performs or performed any service, of whatever
nature, as the employee of such person, except that --

(1) if the person for whom the individual
performs or performed the services does not have
control of the payment of the wages for such services,
the term 'employer’' (except for purposes of subsection
-(a)) means the person having control of the payment of
such wages, and

* % % 1]
Even though county clerks and chief clerks of county
boards of election commissioners are not e&ployed.directly by
the State Board of Elections, the State Board of Elections has
control of the payment of'certain wages to such officers.
Therefore, the State Board of Elections is an employer within
the meaning of section 3402(a) and is thus required to withhold

Federal income tax. See, In re Freedomland, Inc. (2d Cir.

1973), 480 F.2d 184, 187-189; Educational Fund of the

Elecftical Industry v: United States (2d Cir. 1970), 426 F.2d
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1053, 1057-1058. Since section 7-701 of the Illinois Income
Tax Act (Ill. Rev. Stat. 1981, ch. 120, par. 701), which
requires employers to withhold State income tax, adopts the
definition of "employer" contained in subsection 3402(a) of the
Internal Revenue Code of 1954 (26 U.S.C. § 3402(a)), the State
Board of Elections is also an ”employgr”.requited to withhold
Illinois income tak.

Counties with 1,000,000 inhabitants or less are
municipalities within the meaning of the Illinois Municipal
Retirement Fund. (Ill. Rev. Stat. 1981, ch. 108 1/2, éar.
7-132.) Both a county clerk, who holds an elective county
office, and a chief clerk of a county board of election commis-
sioners, who holds an appointive office; are employees of a
» county and, as'such, are required to make contributions to the
Illinois Municipal Retirement Fund. (Ill. Rev. Stat. 1981, ch.
108 1/2, par. 7-109; Il1. Rev. Stat. 1981, ch. 108 1/2, par.
7-173(a).)

| In addition to making these contributions to the fund,
. such officers aléo pay Sociél Security taxes to the fund.
Subsection 7-173(b) of the Illinois Pension Code (Ill. Rev.
‘Stat. 1981, ch. 108 1/2, par. 7-173(b)) provides:

"Each employee shall make contributions to the
fund for Federal Social Security taxes, for periods
during which he is a covered employee, as required by
the Social Security Enabling Act. For participating
employees, such contributions shall be in addition to
those required under paragraph (a) of this section."




J. Phil Gilbert - 9.

The Social Security Unit of the State Employees’
Retirement System of Illinois is authorized by section 21-119
of the Social Security Enabling Act (Il1. Rev; Stat. 1981, ch.
108 1/2, par. 21-119) and section 418 of the Social_Security
Act (42 U.S.C. § 418), to enter into an agreement with the
Secretary of Health, Education and Welfare (now Health énd
Human Services) for the purpose of extending the benefits 6f
the Federal .Social Security insurance program to employees of
the Staté of Illinois or of any political subdivision thereéf
or to members of a Retirement System. Based upon information
furnished to us by the Social Seéurity Unit of the State
Employees' Retirement System of Illinois, it is clear tbat.a
county employee, such as a county clerk or chief clerk of the
county board of election commissioners, is a covered employee
required to contribute to the Illinois Municipal Retirement
Fund for Federal Social Security taxes.

It is my opinion that, for counties with 1,000,000 or
. less inhabitants, the State Board of Elections is required to
deduct the employees' contributions of the county clerks and
chief clerks of county boards of election commissioners for the
Illinois Municipal Retirement Fund and for Federal Social
Security taxes. These contributions should be forwarded to the
various counties for payment into the Illinois Mﬁnicipal

Retirement Fund. Section 7-173(c) of the Illinois Pension Code
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(I11. Rev. Stat. 1981, ch. 108 1/2, par. 7-173(c)) provides in
pertinént part.

. "Contributions shall be deducted from each
corresponding payment of earnings paid to each
employee and shall be remitted to the board by the
participating municipality or participating instru-
mentality making such payment. * * * "

The above provision requires that contributions. be deducted
from earnings paid to each employee. Since the State Board of
Elections will make the payment, it will be required to deduct
the contributions. The contributions should be forwarded to
the various counties for accounting purposes and for payment by
the counties to the board of trustees of the Illinois Municipal

Retirement Fund.

Very truly yours,

2

AT ORNE GENERAL




